
FIT KEBAB

FIT KEBAB
Szczegóły
25 min
2 porcje
Łatwe
składniki
- Tortilla
1 jajko
pół szklanki mleka
niecałe pół szklanki otrębów owsianych ( mogą być też żytnie) lub płatków owsianych – miksujemy je w rozdrabniaczu na mąkę
olej kokosowy do smażenia
150g mięsa
- Farsz
1 cebula
1 pomidor
0,5 ogórek świeży
1 opakowanie Mix sałat
- SOS do kebaba
100g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
10g koperku
Przepis na placek/tortillę:
- Tortilla
- Do miski wbijamy całe jajko, zalewamy mlekiem i wsypujemy zmielone otręby lub płatki owsiane. Wszystko razem wymieszać.
- Taka przygotowana masę wlewamy na patelnie, smażymy z dwóch stron aż lekko się zarumieni.
- Farsz:
- Mięso pokroić w kosteczkę zamarynować przyprawą do kebaba. Odstawić do lodówki na 15 min aż mięso się zamarynuje, podsmażyć na oleju kokosowym.
- Wszystkie składniki szatkujemy w wybrany dla nas sposób i dodajemy do środka tortilli
- SOS do kebaba
- Do jogurtu greckiego dodać jeden zabek czosnku wyciśniętego przez praskę, posiekany koperek oraz sól pieprz do smaku.