FIT KEBAB

FIT KEBAB

Tortilla wrap with falafel and fresh salad. Vegan tacos. Vegetarian healthy food. Top view

FIT KEBAB

Szczegóły

Czas

25 min

Ilość porcji

2 porcje

Trudność

Łatwe

składniki

  • Tortilla
  • 1 jajko

  • pół szklanki mleka

  • niecałe pół szklanki otrębów owsianych ( mogą być też żytnie) lub płatków owsianych – miksujemy je w rozdrabniaczu na mąkę

  • olej kokosowy do smażenia

  • 150g mięsa

  • Farsz
  • 1 cebula

  • 1 pomidor

  • 0,5 ogórek świeży

  • 1 opakowanie Mix sałat

  • SOS do kebaba
  • 100g jogurtu greckiego

  • 1 ząbek czosnku

  • 10g koperku

Przepis na placek/tortillę:

  • Tortilla
  • Do miski wbijamy całe jajko, zalewamy mlekiem i wsypujemy zmielone otręby lub płatki owsiane. Wszystko razem wymieszać.
  • Taka przygotowana masę wlewamy na patelnie, smażymy z dwóch stron aż lekko się zarumieni.
  • Farsz:
  • Mięso pokroić w kosteczkę zamarynować przyprawą do kebaba. Odstawić do lodówki na 15 min aż mięso się zamarynuje, podsmażyć na oleju kokosowym.
  • Wszystkie składniki szatkujemy w wybrany dla nas sposób i dodajemy do środka tortilli
  • SOS do kebaba
  • Do jogurtu greckiego dodać jeden zabek czosnku wyciśniętego przez praskę, posiekany koperek oraz sól pieprz do smaku.